Grzybica jelit

Grzybica jelit

Zasiedlenie jelit grzybami — prawie zawsze chodzi o drożdżaka Can-dida albicans — jest zawsze przy temacie alergii ważnym czynnikiem, który należy uwzlędnić. Szczególnie przy wszystkich ciężkich formach przewlekłych alergii, przy AZS jak również przy przewlekłych zapaleniach jelit, jak Colitis ulcerosa, choroba Leśniewskiego - Crohna, grzybica odgrywa istotną rolę przy występowaniu objawów i przebiegu choroby.
Wszystkie grzyby potrzebują do egzystencji organiczne źródło węgla, ponieważ nie są one w stanie wytworzyć węglowodanów z dwutlenku węgla i wody. Najważniejszym i najłatwiej dostępnym źródłem węgla organicznego są wszystkie cukry proste jak cukier winogronowy, owocowy, trzcinowy, buraczany, słodowy itd.

Im więcej cukru mają do dyspozycji grzyby, tym lepiej wzrastają. Podczas jednej tylko nocy mogą zwielokrotnić swą liczbę, decydujący jest przy tym dowóz węglowodanów, takich jakie występują w słodyczach wszystkich rodzajów: czekoladach, ciastkach, miodzie, słodkich napojach, owocach, kompotach, marmoladach itp.
Poza unikaniem pokarmów zawierających cukier ważne jest usuwanie na drodze mechanicznej skupisk drożdży z jelita cienkiego i grubego. Służą temu diety bogato resztkowe, przy czym można dostarczać jarzyny i sałatki mocno rozdrobnione. Działanie wypełniające włókien roślinnych jest szczególnie skuteczne, jeżeli przyjmuje się je wielokrotnie w ciągu dnia.

Obok prawidłowego odżywiania ważne jest uwzględnienie podstawowych zasad higieny. Wszystkie wysiłki, aby odgrzybić jelita za pomocą diety i leków okażą się zbyteczne, jeżeli w jamie ustnej znajdują się próchnicze zęby, kamień nazębny, opuszczone dziąsła lub protezy jako rezerwuar grzybów. W każdym przypadku należy przed rozpoczęciem terapii przeciwgrzybicznej zmienić szczoteczkę do zębów i przeprowadzić sanację jamy ustnej u stomatologa.

Podane zalecenia dietetyczne opierają się na pracach badawczych H. RIETHA. Czas trwania diety zależy od stopnia zasiedlenia grzybami. Z reguły należy przestrzegać diety przez dwa tygodnie, a bezwzględnie podczas trwania farmakologicznej terapii przeciwgrzybicznej. Jeszcze przez kilka tygodni po leczeniu powinno się stosować umiarkowaną dietę ubogo cukrową.

Zasady diety przeciwgrzybicznej

Zabronione są:

Dozwolone są:

Do uwzględnienia:

Otręby pszenne spożyte dla celów przeczyszczających pęcznieją czasami bardzo mocno. Także gruboziarniste chleby razowe mogą wywoływać u niektórych osób wzdęcia.